De eleganta elementen av glas eller pulverlackad plåt sprider på samma sätt som solen en behaglig och hälsosam värme som kommer från den milda, infraröda strålningen. Denna strålning kan jämföras med det synliga ljuset och är fullkomligt ofarlig för människor och djur, till skillnad från den aggressiva UV-strålningen.

Värmeelementen förbättrar klimatet i rummet, eftersom den infraröda strålningen värmer upp väggarna direkt, istället för att nyttja luften som värmebärande media. Väggarna lagrar värmen och förblir därigenom torra och fria från mögelangrepp. En behaglig sidoeffekt är att värmeförlusten vid vädring minimeras.

Men infravärmen har ännu fler positiva effekter på kroppen: Den kan stimulera hudens blodcirkulation och ha en gynnsam inverkan på immunsystemet. Dessutom kan den infraröda strålningen stimulera ämnesomsättningen. Vid uppvärmning med infravärmeelement håller man i stor utsträckning luftfuktigheten konstant, vilket kan vara gynnsamt vid t.ex. eksembesvär. Även astmatiker och allergiker kan andas ut: Med infravärme virvlar knappt något damm upp, eftersom luften roterar betydligt mindre än vid vanliga uppvärmningssystem.

Eftersom elementen drivs med el, kan man med ström från en miljömärkt leverantör, få en förstklassig lösning för miljövänlig uppvärmning.